UTMB Index

UTMB Index

De SallandTrail en de UTMB Index

In het verleden kon je door deel te nemen aan de SallandTrail ITRA punten verzamelen. Deze ITRA punten stelden deelnemers in staat zich in te schrijven voor de loting van de Ultra Trail du Mont Blanc die ieder jaar in Chamonix plaats vindt. Nu heeft de organisatie van de UTMB in 2021 afscheid genomen van de ITRA punten en een eigen systeem ingevoerd op basis van “Stones” en een UTMB Index.

De UTMB in Chamonix heet nu een UTMB Finals en kent drie onderdelen: UTMB, CCC en OCC. Wanneer je je wilt inschrijven voor de loting van een UTMB Finals afstand, dan moet je beschikken over deze Stones en een geldige UTMB Index. Maar wat zijn nu deze Stones en de UTMB Index?

Iedere Stone staat gelijk aan één inschrijving voor de UTMB Finals loting. De Stones zijn cumulatief en hebben een onbeperkte geldigheid. Dus heb je meerdere Stones, dan kun je je meerdere keren inschrijven. Waardoor je kansen om ingeloot te worden vergroten.

Stones kun je verzamelen door te finishen tijdens een UTMB World Series Event. Deze kun je herkennen aan de toevoeging “By UTMB” bij de naam van het evenement. Deze World Series Events worden wereldwijd gehouden. Op vrijwel ieder continent zijn er wel een aantal te vinden.

Maar het verzamelen van Stones is niet voldoende. Om mee te kunnen doen met de UTMB Finals loting dien je ook over een geldige UTMB Index te beschikken als teken dat je ervaring op pijl is. De UTMB Index mag dan ook niet ouder dan 24 maanden zijn. Een geldige UTMB Index krijg je door te finishen bij een UTMB Index race. Dit zijn laagdrempelige evenementen die op meerdere plaatsen worden gehouden, ook in Nederland en België. Op deze manier is het vrij eenvoudig om een geldige index te behouden. Index races zijn te herkennen aan het index logo zoals hieronder weergegeven en zijn te vinden op de UTMB website.

Verder geeft het hebben van een geldige UTMB index je voorrang bij de inschrijving voor een UTMB World Series Event.

Voor meer informatie over het verzamelen van Stones, de UTMB Index en FAQ’s vind je op de hier UTMB website.

Voor de 2024 editie geldt de SallandTrail als Index race. De 25k afstand is geaccrediteerd met de 20K-index en de 50k en 50M zijn geaccrediteerd met de 50k-index. Hiermee hopen we voor de ambitieuze trailloper en opstap naar de UMTB Finals te bieden.